Inmiddels hebben verschillende soorten keizersvissen hun plaats gevonden in de Ocean. Deze kleurige vissen zijn door hun onderlinge agressie niet eenvoudig te introduceren. De blauwkop keizersvis heeft net zijn intreden gedaan in het koraalrifbassin.
Keizersvissen zijn typisch territoriumvissen. Een keizersvis die in een territorium van een ander komt, zal vriendelijk doch dringend verzocht worden hard weg te zwemmen. Deze agressie maakt het niet gemakkelijk om meer dan één dier per soort in het aquarium te houden. Toch heeft de natuur daar een antwoord op gevonden. Geef de jonge dieren die nog geen gevaar zijn voor de volwassen dieren een ander pak: alle jonge keizersvissen zien er totaal anders uit dan de ouders. Vaak zijn het donkerblauwe vissen met een verticaal streepjespatroon. Iedere soort heeft zijn eigen streepjespatroon. Deze streepjespyjama kan een goede camouflage zijn tegen de drukke achtergrond van het koraal. Het voordeel is dat een jonkie vrij door het rif kan zwemmen zonder lastig te worden gevallen door een volwassen dier. Als ze eenmaal hun volwassen tenue dragen, is dit voorbij.
Keizersvissen zwemmen dicht tegen het substraat aan en zijn zelden in open water te vinden. Juist tussen de koralen en stenen vinden ze hun hoofdvoedsel, namelijk sponzen. De meeste sponzen in het koraalrifbassin zijn verstopt achter en tussen de stenen. Daarnaast eten keizersvissen ook graag zachte koralen, gorgonen en algen. In het aquarium eten ze ook wat de pot schaft. Ze knabbelen zelfs wel eens aan steenkoralen. Kortom, een soort die je niet in grote aantallen in het koraalrifbassin kunt houden.
In het koraalrifbassin zwemmen verschillende soorten keizersvissen. Naast de nieuw geïntroduceerde blauwkop keizersvis zwemt er al vele jaren een geelmasker keizersvis. Deze keizersvissen zullen uitgroeien tot 30-35 centimeter. Van dezelfde familie zwemmen er ook dwergkeizersvissen. Deze soorten blijven een stuk kleiner met 12-15 centimeter. Dwergkeizersvisen zijn veel meer gericht op algen dan hun grotere broers. Maar ook zij zullen soms koraal eten. Als er met mate koraal gegeten wordt, is dat niet zo erg, maar het kan ook gebeuren dat één soort extra lekker gevonden wordt. Zo stond er een gorgoon van één meter hoog in het bassin die door verschillende vissen volledig kaal gevreten is. Jammer, maar zo is de natuur en het is niet altijd te beïnvloeden. Het is bijzonder dat er nu zeven soorten keizersvissen in het koraalrif rondzwemmen en er een tweede vertegenwoordiger van de grotere keizersvissen te zien is.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024