Het is eindelijk zo ver: we hebben brillangoeren aan onze collectie kunnen toevoegen! Ze zijn eind september gearriveerd en te zien in Rimba. In eerste instantie nog in de binnenverblijven. Later zullen ze samengevoegd worden met de goudwanggibbons. “Het is bijna anderhalf jaar na de opening van Rimba… Waarom nu pas de komst van deze apen?” horen we u denken. Het antwoord daarop is simpel: “We hadden ze graag eerder aan u willen laten zien!” Maar de weg naar dit moment was vol met hobbels en beren en daarmee bedoelen we niet de medebewoners van Rimba, de Maleise beren…
Er zijn verschillende factoren waarom we zo lang op deze nieuwe aanwinsten hebben moeten wachten. Allereerst is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Er zijn in Europa welgeteld drie dierentuinen die deze soort hebben. Het is dus niet echt een soort die je overal ziet en waarvan er veel beschikbaar komen voor collega-dierentuinen. We leken in eerste instantie dieren te krijgen uit een Engelse dierentuin, maar door allerlei problemen op het gebied van de benodigde papieren ging die uitwisseling niet door. Na vele omzwervingen vonden we uiteindelijk een Israëlische dierentuin bereid ons drie dieren te schenken. Maar toen begon het pas… Na meer dan een jaar correspondentie, plannen en werken aan het verblijf is het dan nu eindelijk zo ver: ze zijn in onze dierentuin aangekomen!
Om een brillangoer goed te kunnen beschrijven, zonder een foto te laten zien, moet je van goede huize komen. Het zijn slanke apen met nogal een variabele kleur. Het varieert van elke soort bruin tot grijs en zwart. Hun poten en staart zijn dan weer wat lichter van kleur. Maar wat natuurlijk het meest opvalt is hun brilletje. Ze hebben namelijk een witte ring rond hun ogen. Daarnaast zijn hun lippen wit en/of vleeskleurig. Een opvallende verschijning dus. Zeker gezien het feit dat hun hoofdhaar eruit ziet alsof ze zeer recent uit bed zijn gekomen! Maar wat wel het meest bijzonder is, is het feit dat ze van binnen wel wat lijken op een koe… ook een ingewikkeld magenstelsel namelijk.
Op het gebied van voeding zijn brillangoeren echte specialisten. Meer dan de helft van hun dieet bestaat namelijk uit bladeren. Verder eten ze zaden en fruit. Maar het fruit in hun oorspronkelijke leefgebied (bijvoorbeeld het Maleisisch schiereiland) is lang niet zo zoet als hier in Nederland, dus dat wordt het fruit hier vooral vervangen door allerlei soorten groentes.
(Bril)langoeren produceren veel speeksel dat een aantal gifstoffen kan neutraliseren. Dat is een belangrijkste verdedigingsmechanisme. Daarnaast zorgt de maag met zijn speciale verteringssysteem en bacteriën ook voor het ‘ontgiften’ van bepaalde stoffen (en vervolgens onder andere de lever). Door dit hele systeem kunnen langoeren vaak zaden en bladeren eten die voor andere dieren giftig zijn. Een handig trucje!
Wat de nabije toekomst ons gaat brengen, weten we natuurlijk niet. We hebben geen glazen bol waarin we dat kunnen zien. Wat we hopen is wel duidelijk. We willen graag een fokman uit een andere dierentuin laten overkomen om ons groepje compleet te kunnen maken en we hopen uiteraard dat we op termijn jonge (prachtig gekleurde) brillangoeren aan u kunnen laten zien. Maar eerst willen we natuurlijk de dieren uit Israël laten wennen aan hun nieuwe omgeving, andere verzorgers, ander voedsel en binnenkort ook andere medebewoners. We hebben dus nog genoeg hordes die we moeten nemen om daar te komen waar we willen zijn!
Het voedsel bestaat voor een groot deel uit bladeren en omdat die moeilijk te verteren zijn hebben deze apen een aangepaste maag. Die maag lijkt wel wat op de maag van herkauwers, bijvoorbeeld een koe. In de eerste twee compartimenten wordt de cellulose voorverteerd door bacteriën en in het derde deel volgt de rest van de vertering.
Omdat er maar zo weinig dieren in Europese dierentuinen aanwezig zijn, is samenwerking tussen deze dierentuinen erg belangrijk. Inmiddels is er met iedereen een goed contact en wordt op alle vlakken informatie uitgewisseld. Een belangrijke stap om deze diersoort te behouden in Europese dierentuinen en ze op de best mogelijke manier te kunnen verzorgen.
Op het moment dat een brillangoerjong ter wereld komt is het knaloranje; heel anders dan zijn of haar ouders dus. In de loop van de tijd verandert hij of zij langzaam in een echte brillangoer. In ieder geval zijn ze de eerste negen maanden nog prima te vinden overal in het verblijf, want zo’n oranje dier steekt goed af tegen alle andere medebewoners!
Woensdag 11 juni is er, één dag voor het WK, een fel oranje brillangoer geboren in Koninklijke Burge…
11 juni 2014
In november zag een brillangoertje het levenslicht! Het knaloranje jong, wiens bijna lichtgevende va…
1 februari 2013
Voor het eerst in ruim 30 jaar is er in Nederland een exemplaar van de brillangoer ter wereld gekome…
23 november 2012