De epaulethaai is een eierleggende bodemhaai. De meeste bodemhaaien zijn relatief makkelijk te kweken, maar toch zit ook hier verschil in.
De epaulethaai is een eierleggende bodemhaai. De meeste bodemhaaien zijn relatief makkelijk te kweken, maar toch zit ook hier verschil in. De epaulethaai is bijvoorbeeld al een stuk minder makkelijk te kweken dan de bamboehaai, waarvan al vele jongen in de Ocean het levenslicht hebben gezien. Deze dieren hebben inmiddels een nieuw onderkomen gevonden in verschillende andere Europese aquaria. Een stelletje epaulethaaien leeft al bijna acht jaar rond de glazen tunnel. Soms zijn ze te zien als ze bovenop de ruit liggen, maar vaak verstoppen ze zich ergens tussen de rotsen. De grote zwarte oogvlek aan de zijkant van het lichaam is zeer opvallend en zal mogelijke vijanden afschrikken. Er zijn daar geen vijanden van deze soort aanwezig. In 2000 en in 2001 werden er twee jonge epaulethaaien geboren. In die tijd vonden we verschillende lege eieren op de bodem. Of de eieren leeg werden gelegd of dat andere dieren ze hadden leeggegeten is onbekend. Toch zou het niet verbazen als de adelaarsroggen hier de boosdoeners zouden zijn. De afgelopen jaren werden er geen eierhulzen meer gevonden, laat staan jongen geboren. In februari 2005 besloten we het stel tijdelijk uit de tunnel te halen om te zien of rust de liefde weer kon doen aanwakkeren. De dieren konden in het 5000 liter metende aquarium veel beter gevoerd worden dan in het drukke tunnelaquarium. Er is bijvoorbeeld nooit met honderd procent zekerheid te zeggen of vitaminepillen niet een paar meter verderop worden uitgespuugd. In de quarantaine was de controle een stuk makkelijker. Een uitgebalanceerd dieet is ook voor haaien belangrijk voor de gezondheid.
Het apart zetten van de haaien bleek een succes, de rust had ze duidelijk goed gedaan. Van juni tot september legden ze 12 eieren . Enkele eieren waren leeg, maar de meeste hadden een dooierzak in het ei. Door een paar weken te wachten en een lamp achter het ei te houden kun je zien of er zich een miniatuurhaaitje bovenop de dooierzak ontwikkelt. Twee eieren bleken bevrucht te zijn en het eerste jong kroop na vier maanden uit het ei. Het tweede jong is helaas vlak voor het uitkomen overleden. Toch weer een succes, ook al moesten de dieren even op reis. Het is magnifiek om dit 10 centimeter grote jong over de bodem van het aquarium te zien ‘lopen’. Natuurlijk kan een epaulethaai ook zwemmen, maar juist deze soort heeft een heel leuk gedrag. Met de borstvinnen en buikvinnen kan de epaulethaai als het ware kruipen over de zeebodem.
Het feit dat het mogelijk blijkt te zijn om deze zeer attractieve bodemhaai te kweken zet je weer eens aan het denken. Daarom wilden we een tweede kweekstel creëren met het eerste jong uit 2000 en een extern mannetje. Na even zoeken bij de collega-aquaria bleek Berlijn Zoo zeer geïnteresseerd te zijn in een ruil. Zij hebben vijf mannetjes en geen vrouwtjes, dus is er een mannetje vanuit Berlijn hierheen gekomen en ons tweede jong, een vrouwtje, is vertrokken naar de Duitse hoofdstad. Zo is er een klein kweekprogramma geboren. Nu maar hopen op veel nakomelingen.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024