Op een aquarium congres van de Europese Unie van Aquarium Curatoren enkele jaren geleden was een wel zeer interessante lezing.
Op een aquarium congres van de Europese Unie van Aquarium Curatoren enkele jaren geleden was een wel zeer interessante lezing. Een koraal visje zou zich in het Zoo-Aquarium van Madrid wel zeer gemakkelijk voortplanten met extreem grote jongen. Dit is al uniek voor een koraalvis, maar het werd nog leuker toen de soort ook broedzorg bleek te hebben. Bij broedzorg worden de jongen beschermd door de ouder dieren, iets wat bij zoetwater vissen als cichliden zeer gewoon is, maar bij zeewatervissen eigenlijk bij verder geen enkele soort bekend is. Acanthochromis polyacanthis of zwaluwstaartjuffertje heet het niet spectaculair gekleurde grijze visje. Eigenlijk ook wel logisch dat de kleuren niet schitteren want met zo´n gedrag wil je niet opvallen. Toch was de interesse gewekt. Vorig jaar is een groepje jong broed uit het aquarium van Madrid overgekomen en kreeg o.a. in het koraalrif bassin een nieuwe woonplaats.
In April kwam één van de duikers een wel erg agressief zwaluwstaartjuffertje tegen en na goed rond te kijken bleek het andere ouderdier een groep vislarfjes bij zich te hebben. De larfjes waren 5,5 tot 6 mm groot. Een 20-tal larfjes werd gevangen en naar een kweekaquarium achter de schermen verplaatst de overige 60 larfjes bleven in het koraalrifbassin bij de ouders. De larfjes aten direct van de aangeboden pekelkreeftjes. Een pekelkreeftje is dierlijk plankton wat achter de schermen wordt gekweekt. Ook de larfjes in het koraalrif bassin groeiden goed. Drie maal per week werden ze door duikers bijgevoerd, de rest van de tijd bleek er voldoende voeding in het water aanwezig te zijn. In de tussentijd waren twee andere stellen met jongen waar genomen. Bij het wegvangen van een deel van de jongen van een stel op 4 meter diepte bleken de jongen niet tegen de plotselinge verandering van druk te kunnen, bij het naar het oppervlakte brengen. Ze stierven aan decompressie ziekte, een ziekte die berucht staat in de duikwereld. Indien een duiker te snel naar boven zwemt, kunnen de opgeloste gassen in het bloed vrij komen en luchtbelletjes vormen. Deze belletjes kunnen zich gaan verzamelen en bloedvaten afknellen waardoor achterliggend weefsel bijvoorbeeld geen zuurstof krijgt. In het hart of de hersenen vormt decompressie ziekte al snel grote problemen. Een harde les om zo enkele larfjes te verliezen, maar wel weer een voorbeeld hoe gevoelig vis larven zijn. Ook bleek dat de larfjes erg gevoelig waren voor veranderingen in hun omgeving. De larfjes die achter de schermen zwommen hadden geen beschermende ouders bij zich en waren daardoor mogelijk wat onrustiger. Bij het schoonmaken van het aquarium bleken enkele dieren dood neer te vallen, terwijl daarvoor nog niets aan abnormaal gedrag was waargenomen. We houden het op een hartaanval door schrik.
Eén stel werd met eieren waargenomen. De eieren waren op een steen geplaatst, waardoor de soort tot de ´substraatbroeders´ wordt gerekend. Op een gegeven moment waren er vier stellen in het koraalrif bassin met jongen. Allen leken te groeien, maar toch verdwenen er twee nesten, maar waarom. Kregen de larven toch niet genoeg te eten? Larfjes moeten vrijwel continue eten, maar ook rovers lagen op de loer. Vooral de gordelkardinaalbaars bleek in zijn element te zijn. Rondom de ouders met jongen bleken regelmatig deze soort te bevinden. De ouders die de beste schuilplaats had gevonden leken tot op heden het meest succesvol te zijn. Ook de juweelkardinaalbaars heeft vorige jaar enkele jongen ter wereld gebracht in het koraalrif bassin die later achter de schermen tot gezonde dieren zijn uitgegroeid. Het koraalrif aquarium lijkt zich ook op het gebied van vissen in een nieuwe levensfase te begeven. Al met al hopen we nog menig nest te kunnen krijgen van deze soort om de kweek te verbeteren en zo vele dieren te kunnen produceren. Ook valt er nog veel te leren van deze toch wel zeer interessante grijze vis.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024