In Burgers’ Zoo leven de meeste dieren niet zomaar in een verblijf, maar je ontmoet ze in een ‘ecodisplay’. Dit is een met veel biologische kennis ingerichte themawereld, waarin we een bepaald ecosysteem tonen. Vandaar de naam eco(systeem)-display! Zo’n ecosysteem, dat is niet alleen één diersoort, of een aantal diersoorten naast elkaar.
Een ecosysteem is een hele levensgemeenschap van dieren, planten, schimmels en divers microleven die samen in een streek voorkomen. Het juiste klimaat, bodemsoort en waterkwaliteit zorgen ervoor dat zo’n levensgemeenschap haar draai kan vinden. Al deze elementen samen zorgen dat onze aarde van biodiversiteit bruist; en dat je op één plek een overvloedig regenwoud aantreft en elders een woestijn.
De ecodisplays in Burgers’ Zoo zijn prachtig om te beleven. Hier kan de bezoeker de dieren in een stukje nagebouwde natuurlijke omgeving ontmoeten. Met hoeveel vernuft en zorg zo’n ecodisplay ook wordt opgericht en beheerd, het is wel altijd kleiner, simpeler en daardoor minder perfect circulair dan een echt ecosysteem. Biologen en dierverzorgers moeten daarom continu bijsturen. Zoals voedsel in het systeem brengen, overtollige meststoffen eruit halen, planten snoeien of door middel van filters de waterwaardes bijsturen.
De bezoekers hebben echter geen notie van al dit werk op de achtergrond. Zij wandelen door verbazingwekkende landschappen met tal van dier- en plantensoorten die optimaal zijn aangepast aan de betreffende natuurlijke omgeving. Vooral de overdekte gebieden geven een heel mooi plaatje van hoe tropische ecosystemen in het echt eruitzien. Veel diersoorten leven in semi-vrijheid in de grote ecodisplay-hallen; denk aan de talloze hagedisjes in de Bush, de gieren in de Desert of de vlinders in de Mangrove. Met deze directe kennismaking met de schoonheid en complexiteit van ecosystemen hopen we de bezoekers te raken en ervan te doordringen hoe bijzonder en kwetsbaar de natuur is.